Let op! De dierencategorie is, net als vele andere, een populaire rubriek op Marktplaats die voorziet in een behoefte van een grote groep gebruikers. Veel dieren vinden hierdoor een goed, nieuw thuis. Net als in de echte wereld, komt het helaas ook op Marktplaats voor dat een kleine groep gebruikers soms minder goede bedoelingen heeft. Om impulsaankopen, misstanden en misbruik te voorkomen, is het van groot belang dat kopers en verkopers zich vooraf goed verdiepen in een potentiële transactie, helemaal wanneer het een dier betreft.
Het LICG heeft een
handige checklist gemaakt met tips waar je op voorhand al op moet letten wanneer je overweegt een puppy te kopen.
Regels met betrekking tot aanbieden van dieren
Het is alleen toegestaan om op Marktplaats dieren aan te bieden of te vragen als hierbij wordt voldaan aan de Wet Dieren en daarop gebaseerde regelgeving en de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besteedt extra aandacht aan dierenhandel.
Verbod handel in bepaalde dierenPer 1 januari 2013 is de
Wet Dieren (gedeeltelijk) in werking getreden. Op grond van deze wet zijn onder meer regels gesteld met betrekking tot de verkoop, het ter verkoop aanbieden, het kopen, het verhuren, het afleveren en het in de handel brengen van dieren. Het is niet toegestaan op Marktplaats dieren aan te bieden of te vragen waarvoor een handelsverbod geldt.
In Nederland is wetgeving in de maak over welke dieren als huisdier mogen worden gehouden. In de Wet Dieren is vastgelegd dat hiervoor een
huisdierenlijst wordt opgesteld, voorheen 'Positieflijst’ genoemd.
Het is de verantwoordelijkheid van de gebruiker deze regels na te leven. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op de website van de
Rijksoverheid.
HuisdierenPer 1 juli 2014 gelden
nieuwe regels voor houders, verkopers en fokkers van huisdieren.
Al deze regels zijn opgenomen in het
Besluit houders van dieren.
Per 29 december 2014 geldt een
verplichte vaccinatie bij import van honden, katten en fretten. Bij invoer in Nederland moet een hond, kat of fret altijd een geldige rabiësvaccinatie hebben gehad in het land van herkomst. Dieren kunnen pas ingeent worden als zij 12 weken oud zijn. Vervolgens duurt het drie weken voordat de vaccinatie volledig werkt. Een dier kan dus pas na vijftien weken worden ingevoerd in Nederland. Voor landen buiten de Europese Unie, met een hoog risico op rabïes, kan ook nog een bloedtest vereist zijn. Informatie over extraeisen zijn te vinden op de
website van de NVWA HondenVoor het verkopen en kopen van honden gelden speciale regels. Zorg dat je voordat je start met zoeken of aanbieden van een hond deze regels goed hebt gelezen en begrijpt. Zorg dat je als verkoper de juiste informatie verstrekt en vraag als koper naar belangrijke zaken als herkomst, identificatie en registratie, gezondheidscertificaten en vaccinaties. Voor professionele verkopers of handelaren gelden andere regels dan voor kopers. Hieronder staan een aantal van de speciale regels kort uitgelegd. Klik
hier voor meer informatie over de geldende regels.
Registratie professionele verkopers en verschillende type handelarenEen bedrijfsmatig verkoper dient geregistreerd te zijn bij rvo.nl (Besluit houders van dieren, artikel 3.8) met een zogenoemd uniek bedrijfsnummer (UBN).
Een bedrijfsmatig handelaar verkoopt, verhandelt, fokt met enige regelmaat en dus niet incidenteel. Handelen in honden is ook mogelijk als particulier of hobbyhouder met incidentele verkoop.
Meer informatie over wanneer iemand bedrijfsmatig huisdieren houdt vindt je
hier Land van herkomstIs de hond ingevoerd vanuit het buitenland? Een hond moet bij invoer minimaal 15 weken oud zijn, gechipt zijn, een rabiës (hondsdolheid)vaccinatie hebben gehad en beschikken over een Europees paspoort en gezondheidscertificaat. Als koper is het belangrijk om naar dit verplichte paspoort en gezondheidscertificaat te vragen.
Als bedrijfsmatig handelaar of stichting kun je melding maken van nummer op het gezondheidscertificaat dat aanwezig dient te zijn bij invoer van het dier. Dit certificaat dient tot drie jaar na invoer bewaard te blijven.
Identificatie én registratie chipPups die geboren zijn in Nederland na 1 april 2013 moeten binnen 7 weken gechipt zijn door een dierenarts of beroepsmatig chipper en binnen 8 weken of voor verkoop geregistreerd worden door de fokker. Wordt de hond na 7 weken al verkocht, wat de wettelijke toegestane leeftijd is, moet registratie dus ook op 7 weken. Niet chippen en registreren van de pups is strafbaar. Koop je een (jonge) hond? Vraag dan of de hond geregistreerd én gechipt is. Laat dat eventueel controleren, bijvoorbeeld door een dierenarts.
Daarna geef je aan de databank door dat je de nieuwe eigenaar bent van de hond. Degene van wie je de hond hebt gekocht, moet zelf aan de databank doorgeven dat de hond niet meer van hem is.
Hier kan je controleren of je hond al geregistreerd is
Honden die in Nederland geboren zijn vanaf 1-4-2013 dienen middels een chip identificeerbaar te zijn.
Honden ingevoerd uit het buitenland dienen altijd gechipt te zijn.
Meer informatie over registreren (met o.a. een overzicht van de databanken) en chippen kan je
hier vinden.
VaccinatiesHonden in Nederland die in een bedrijfsmatige inrichting worden gehouden moeten ingeënt zijn tegen een aantal ziektes, dit zijn Hepatitis Contagiosia Canis (leverziekte), hondenziekte (CDV) en parvo. Bij import van een dier uit het buitenland moet het dier ook een rabiës (hondsdolheid)vaccinatie hebben gehad. Geef in de advertentietekst aan wanneer de vaccinaties zijn gegeven. Draag als bedrijfsmatig handelaar bij overdracht van het dier zorg voor overhandiging van een vaccinatiebewijs. Dit is verplicht op grond van Besluit houders voor dieren (artikel 3.18).
Wat moet je weten voordat je een hond in huis neemt? Hoe moet je omgaan met een huisdier? Weet jij wat daar allemaal bij komt kijken?
Bekijk het allemaal in deze film gemaakt door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over de aanschaf en het houden van honden.ConsumentenrechtOver het kopen en verkopen van dieren leven veel vragen. Het is daarom zowel voor de koper als de verkoper belangrijk om te weten wat uw rechten en plichten zijn. Lees meer over het
consumentenrecht bij verkoop van dieren.
Meer informatie vind je op de volgende websites: